Facturi la energie de 10 ori mai mari pentru români, după expirarea plafonării. Avertismentul unui important furnizor, de ce vor exploda prețurile

de: Alexandru Puiu
14 02. 2024

Românii se confruntă cu o perspectivă alarmantă pe piața energiei electrice: după expirarea măsurilor de plafonare, unii furnizori de energie se pregătesc să majoreze prețurile la un nivel fără precedent.

Unul dintre acești furnizori, compania Getica 95, deținută de omul de afaceri Viorel Tudose, a anunțat deja un preț de 7 lei/kWh sau 7.000 de lei/MWh, un tarif ce pare să sfideze orice logică economică în contextul actual.

Citește și: Sute de mii de euro de la Ministerul Energiei pentru români. Cum obții banii în programul Electric Up 2, ce faci cu ei

Plafonarea prețului la energie a venit cu mai multe probleme decât a rezolvat

Guvernul României a introdus măsuri de plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru a proteja consumatorii casnici în contextul creșterii abrupte a prețurilor pe piețele internaționale. Aceste măsuri, valabile până la sfârșitul lunii martie 2024, au stabilit un plafon pentru prețul energiei electrice consumate de către gospodăriile casnice, cu scopul de a ameliora impactul financiar direct asupra consumatorilor.

Cu toate acestea, comunicatul emis de Getica 95 indică o schimbare drastică care urmează să se producă după încetarea perioadei de plafonare. Prețul energiei electrice active propus de companie, de 7 lei/kWh, va marca o creștere spectaculoasă, potențial de 10 ori mai mare decât prețurile actuale plafonate, care sunt de 68 de bani pentru consumul de până în 100 de kWh, 80 de bani între 100 și 255 kWh/lună, și 1,3 lei pentru un consum de peste 300 de kWh/lună.

Citește și: Scade prețul la energie, facturi mai mici pentru români. Schimbarea care pare inevitabilă

Cum previi facturile fabuloase la energie

În fața acestui scenariu, experții din domeniu îndeamnă consumatorii să fie extrem de vigilenți în perioada următoare. Recomandarea este să se evite acceptarea unor oferte care depășesc cu mult tarifele compensate curente și, dacă este posibil, să se caute alternative de schimbare a furnizorului către unul care oferă condiții mai avantajoase.

Această tendință de majorare a prețurilor vine în urma liberării pieței și expirării măsurilor de sprijin, lăsând loc unor incertitudini și, posibil, speculații de preț din partea furnizorilor. În plus, valoarea unui megawatt pe piața angro este în prezent plafonată la suma de 450 de lei, o limită ce va fi, de asemenea, eliminată, influențând direct costurile pentru consumatorul final.

Situația prezentată de compania Getica 95 este un semnal de alarmă pentru toți consumatorii de energie electrică din România, indicând necesitatea unei planificări atente și a unei analize riguroase a ofertelor disponibile pe piață. Explozia prețurilor post-plafonare reprezintă o provocare majoră, punând presiune pe bugetele gospodăriilor și evidențiind, totodată, absurdul unei piețe imobiliare încă nepregătite pentru realitățile economice actuale.